projecten

Stoomboot is van vele markten thuis, hieronder volgt een min of meer chronologisch overzicht van alle projecten die Stoomboot de afgelopen jaren ondernam, te beginnen bij vandaag. Sommigen zijn groot, anderen klein: allemaal geven ze inzicht in hoe Niels Stoomboot Boutsen denkt, speelt en creëert. 

'Hart voor ZOrG acrobaat'

Stoomboot schreef in volle Corona het campagnelied van de campagne 'Hart voor ZOrG' van het Zorgbedrijf Genk om het personeel in de bloemetjes te zetten. Op basis van de ervaringen van het zorgpersoneel schreef hij het nummer 'Hart voor ZOrG acrobaat'. Er werd een DIY clipje gemaakt met beelden van het zorgpersoneel in actie. 

You'll never walk alone

Tijdens de COVID-19 crisis werkte Stoomboot mee aan de campagne 'You'll never walk alone' van Bedankt Merci ter ondersteuning van ons zorgpersoneel. Een hele resem topartiesten namen een nieuwe versie op van 'You'll never walk alone' van Gorki uit 1993. Stoomboot was bijzonder blij dat hij mocht meedoen. 


Liedjesleverancier en Liedjesleveranciersessies

Tijdens de Coronacrisis belde Stoomboot mensen op die graag een Stoombootnummer wilden horen. Na het mini-concert volgde steevast een babbeltje. Het viel op hoe bepaalde zinnen uit oude nummers een nieuwe betekenis kregen in het licht van het virus. Stoomboot nam daarom vier suggesties van beller opnieuw op: de liedjesleveranciersessies 

De Vlaamse Klassiekers en COVID-19

Tijdens de Coronacrisis zocht Stoomboot uit hoe de Vlaamse Klassiekers zouden klinken, als ze geschreven zouden zijn in quarantaine. 

Niets zit onherroepelijk vast voor altijd

In het kader van internationale vrouwendag 2020 schreef Stoomboot in opdracht van Markant en CC Den Blank Overijse een voorstelling over sterke vrouwen in de muziek en hoe zij de motor zijn van het feminisme van de eenentwintigste eeuw. 

Amaryllis Temmerman, Sabien Tiels en Johan Verminnen

In het kader van 'Vlaanderen Feest' speelde Stoomboot in de zomer van 2019 twee shows met Sabien Tiels, Amaryllis Temmerman en Johan Verminnen. Het werden twee warme avonden vol klassiekers, nieuw ontdekte pareltjes en eigen werk met nieuwe, prikkelende arrangementen. 

#Meidichterlijkvrij

Stoomboot riep mei 2019 uit tot #Meidichterlijkvrij: elke woensdag een vrije vertaling van een gigantische hit, verschrikkelijk slecht opgenomen in een koffiebar met een belachelijk klein gitaartje.

Mr. Bateau

Jean Jacques Bateau is het Franstalig alter ego van Niels Boutsen, de nummers zijn grotendeels geïnspireerd op de jaren dat hij geschiedenis gaf aan Franstalige jongeren. Het eerste nummer verscheen in het voorjaar van 2019. 

Zandland

Zandland is een trouwfeest van jazz en poëzie. Stoomboot is de getuige die af en toe een lijntje zingt en opgaat in de heerlijke sfeer die de muzikanten scheppen. Met Marjan van Rompay (Sax), Jonas Boutsen (Drums), Geert Hendrickx (Gitaar) en Roeland van Noten (Bas). Het debuut van Zandland verschijnt in het najaar van 2019. 

Door de Overlevenden

In het voorjaar van 2019 trok Stoomboot langs de culturele centra met het programma 'Door de Overlevenden' met Lennaert Maes en Astrid Nijgh. Ze herwerkten grote en kleine nummers van overleden Vlaamse en Nederlandse zangers. Op Stoomboots programma: Zjef Vanuytsel, Hugo Raspoet, Luc de Vos, Eddy Wally, Wim de Craene, en de Spelbrekers. 

buchbar

Sinds 2018 runt Niels samen met zijn vrouw de boekenwinkel/koffiebar buchbar in Antwerpen: een culturele plek waar je rust kan vinden, inspiratie kan opdoen en lekker en goedkoop kan eten. 

5 Sterrenconcert

In december 2018 speelde Stoomboot mee met de Overijse Concert Band, uit de gemeente waar hij opgroeide. Het werd een bonte avond met een aantal songs in een nieuw jasje.

Lezing: Stoomboot, kleinkunst en de Vlaamse beweging

Stoomboot studeerde af als geschiedkundige in de richting cultuurgeschiedenis. Zijn thesis handelde over kleinkunst uit de jaren 1970. Hij vormde zijn thesis om in een lezing over de geschiedenis van het Nederlandstalige lied en de Vlaamse beweging. Vraagje: is het Stoomboot of Jan de Wilde op de foto? 

Herdenkingen Wereldoorlog I

Als historicus ligt Stoomboot wakker van de manier waarop de eerste wereldoorlog wordt herdacht. Hij verleende zijn medewerking aan twee projecten in het najaar van 2018.

Stoomboot deed mee aan de slotshow van de poëtische voorstelling IJZER van Vonk en Zonen: een voorstelling waarin dichters werk brachten dat ze schreven tijdens een fietstocht langs de belangrijkste oorlogsmonumenten in de Westhoek. Werk van Willem Vermandere, Bram Vermeulen en Paul van Ostaijen passeerden de revue.

Daarnaast speelde hij met Wigbert de voorstelling Witte Papavers: een breed scala aan oorlogsliederen vanuit pacifistische invalshoek. 

Stoomboot nodigt uit CC De Werft Geel

In december 2017 kreeg Stoomboot carte blanche van CC De Werft in Geel om een avondje in elkaar te streken. Dat deed hij met plezier.  

Stoomboot in Leuven-Centraal

Stoomboot stelde zijn nieuw album 'Zwarte Doos' ook voor aan de gedetineerde van Leuven-Centraal. Het was een bijzonder intrigerende avond, met na het optreden ruimte erg mooie verhalen van de geïnterneerden. 

Zwarte Doos

In oktober 2017 verscheen 'Zwarte Doos', het derde studioalbum van Stoomboot en de opvolger van Storm. Stoomboot producete, Mathias Moors speelde bas, Geert Mariën drums en Luc Weytjens keys en mix.

De Proms van Zaventem

In juni 2017 speelde Stoomboot met Johan Verminnen, Jo Lemaire, Udo en Mira ten dans op de Proms van Zaventem. Het Vlaams-Brabants Symfonie orkest en een 100-koppig koor brachten een aantal Stoombootsongs in een totaal nieuw arrangement. 

Neil Young en ik 

In 2017 verscheen het boek 'Neil Young en ik' onder redactie van Herman Verbeke. Stoomboot schrijf zijn eerste ontmoeting met de muziek van Young neer. 

Zin

In 2017 verscheen het Album 'Zin' van Lenny en de Wespen. Stoomboot zong mee op het nummer 'Verzekeringsblues' en vergezelde Lenny in een aantal culturele centra (Aarschot, Bierbeek, Overpelt) en op festivals (Gentse Feesten, Beleuvenissen). 

Radio 2 Eregalerij Zjef Vanuytsel

In 2016 werd Zjef Vanuytsel geëerd op de Radio 2 eregalerij. Om zijn held eervol uit te zwaaien, bracht Stoomboot het nummer 'Ouwe Makkers', samen met de Jan de Wilde. 

Intersoc

In 2016 en 2017 werd Stoomboot uitgenodigd om te komen schrijven op de zomer- en wintervakanties van de CM in Frankrijk en Zwitserland. Nieuw werk werd 's avonds meteen live gebracht in de bar. De rest van de tijd ging Stoomboot skiën en wandelen in de bergen. 

Fintro Literatuurprijs

In 2016 zette Stoomboot de genomineerde boeken van de Fintro literatuurprijs (voorheen de Gouden Uil) op muziek tijdens de afsluitende slotshow in het NTGent onder leiding van Kathleen Cools en Adil el Arbi. 

Mannelijk Schoon

In 2016 schreef Stoomboot samen met Sabien Tiels het nummer 'Onderweg' voor haar plaat 'Mannelijk Schoon'. Andere deelnemende artiesten: onder andere Rocco Granata, Guido Belcanto en Stef Bos. 

De lente lost de laatste loodjes op

In opdracht van Radio 2 schreef Stoomboot in 2016 de halve zomerhit 'De Lente lost de laatste loodjes op'. Het nummer belandde op de verzamelaar 'Radio 2 Zomerhit 2016'. 

Storm

Op 6 december 2015 verscheen het tweede studioalbum van Stoomboot. Deze keer producete hij zelf en was een gastrol weggelegd voor trombonist Dree Peremans. Verder staan er twee baanbrekende samenwerkingen op Storm: een remix van The Sedan Vault en eentje van MANdolinMAN.

Andries Boone speelde snaren en keys. Mathias Moors verzorgde de bassen, Geert Mariën de Drums en Lazy Horse Timmermans de gitaren. Luc Weytjens deed de mix. 

Ab Sessions

Naar aanleiding van de release van 'Storm' speelde Stoomboot (opnieuw) een AB Sessie in de legendarisch Ab in Brussel. 

Belgacult

In 2015 verscheen het boek 'Belgacult' onder redactie van Lander Deweer. Een boek over de kantelpunten van Belgische cultuur. Stoomboot schreef een bijdrage over de deelname van Gorki aan de Humo's Rock Rally van 1990 (Boutsen was toen -2).

Een liedje voor de wereld - Une chanson pour le monde

In 2015 schreef Stoomboot het verjaardagsliedje voor 75 jaar Jeugd en Muziek: een tweetalig nummer, gebracht met Theo Eloy in de Henri le Boeuf zaal in de Bozar in Brussel als orgelpunt van het verjaardagsfeestje mét symfonisch orkest.  

Ode aan de provincie Vlaams-Brabant

In 2015 kreeg Stoomboot de opdracht om een positief lijflied te schrijven voor de provincie Vlaams-Brabant. Tot op de dag van vandaag wordt het nummer gebruikt om de provincie Vlaams-Brabant voor te stellen bij rondleidingen in het provinciehuis in Leuven. 

Hommage aan Bram Vermeulen

10 jaar na de dood van Bram Vermeulen trok Stoomboot in 2014 samen met onder andere Jelle Cleymans, Wigbert, Wouter Berlaen en Katarina Vermeulen langs de culturele centra als een ode aan een van de strafste songschrijvers die de lage landen ooit gekend hebben. 

Stoomboot in het buitenland 

Stoomboot speelde vaak ten dans voor Nederlandstaligen in het buitenland. Zo belandde hij ooit in het Kasteel van Voltaire in de buurt van Genève, maar even goed in Milaan, New York en Washington. In New York keek hij zelfs naar een Jazzoptreden met Tony Bennett. 

Sabam for Culture

Naar aanleiding van zijn passage op Boterhammen in het Park in Brussel in de zomer van 2014, nam Sabam een live-sessie op in de legendarische rotonde van het Warandepark. 

Verkiezingsshow TV Brussel

In 2014 verzorgde Stoomboot de livemuziek tijdens de uitzending van de verkiezingsresultaten op TV Brussel in MuntPunt. 

Stoomboot op 3FM

In 2014 was Stoomboot te gast in de radio-uitzending Xnoizz op 3FM, waarin hij de opdracht kreeg om op een uur een nummer in elkaar te boksen. Het werd 'Verloren in Vinyl'.

Stoomboot in Hotel M 

Naar aanleiding van Stoomboot, was Stoomboot in 2014 te gast bij Hotel M bij Marcel Vanthilt.

Stoomboot

Het eerste album van Stoomboot verscheen in februari 2014. Het leverde hem een MIA nominatie op (voor 'Beste Doorbraak', die uiteindelijk naar Oscar & The Wolf ging). Kommil Foo, Steven de Bruyn en Lies Steppe werkten mee aan dit titelloze debuut. Andries Boone was producer van dienst. Mathias Moors verzorgde de bassen, Geert Mariën de drums en Lazy Horse Timmermans de snaren. Luc Weytjens deed de mix. Wouter Berlaen en Lennaert Maes coachten en Ward Snauwaert nam de techniek voor zijn rekening. 

Sprekende Ezels Deluxe

In 2013 mocht Stoomboot meedoen aan de Sprekende Ezels Deluxe onder leiding van Stijn Vranken. Hét vrij podium waar Stoomboot zijn eerste strepen verdiende. 

Iet me Ziel

In 2013 verleende Stoomboot zijn medewerking aan 'Iet me Ziel': een project van Lennaert Maes en Andries Boone waarop ze de ziel van de stad Leuven probeerden te vatten. Stoomboot schreef het nummer 'Maria' over het standbeeld in het park van de Keizersberg. Op de track is ook Iza te horen. 

Ander en Beter

In 2013 coverde Stoomboot Samson en Gert in het programma 'Ander en Beter' van Kamiel de Bruyne. Toen was het een schoolproductie van het RITS, later zou Kamiel 'Sorry voor Alles' maken en daarmee een Emmy winnen. In 'Sorry voor Alles' speelde Stoomboot een lijntje Paul Severs. Zoals het een verborgen camera programma betaamt, zijn daar helaas geen beelden van. 

20 jaar Nekka op CD

Naar aanleiding van 20 jaar Nekka verscheen er een verzamelaar met de beste Nederlandstalige muziek. Stoomboots 'Samenzweringman' staat op die plaat.

20 jaar Nekka in het Sportpaleis

In 2013 deed Stoomboot mee aan het twintigjarige jubileum van Nekka in het Sportpaleis. Hij bracht er 'De Zotte Morgen' van Zjef Vanuytsel en zijn eigen 'Sterrenblues', met Senne Guns op piano, Hannelore Bedert op zang en Wouter Berlaen op contrabas. 

Nekka 2012: Willem Vermandere

In 2012 figureerde Stoomboot op Nekka in het Sportpaleis onder supervisie van Willem Vermandere. Hij speelde er 'Samenzweringman' en 'Kasteel van schelpjes en Zand'. 

De kleine avonden

In 2012 ging Stoomboot met de top 3 van de Nekkawedstrijd op tournee langs de culturele centra. Het publiek kreeg een staalkaart van het beste wat nieuwe Nederlandstalige muziek te bieden had. Naast Stoomboot deden Pickin' Daddy en Marjolein Deckers mee aan de Kleine Avonden tournee. 

Vi.be van de Week en Ab Sessie

In 2011 werd Stoomboot gedraaid op radio 1 als Vi.be van de Week. In de nasleep mocht hij een Ab Sessie opnemen. Het ging over het nummer 'Samenzweringman', maar dat kon u hierboven al eens bekijken. Daarom een meer obscuur nummer, dat nooit de platen haalde.