discografie

10 jaar stoomboot

Op 6 december, bijna dag op dag tien jaar nadat hij in de AB in Brussel de Nekkawedstrijd won, keerde Stoomboot terug naar de mythische zaal om er een live best of album op te nemen. Een gitaar, een stem en een hoop verhalen: meer niet. Het optreden werd opgenomen en komt in beperkte oplage uit op vinyl. De plaat is verkrijgbaar via de webshop en na optredens. De muziek verschijnt niet op de streamingplatformen.


 Omdat we naar de zee stromen

'Omdat we naar de zee stromen' is een conceptalbum waarin Niels Stoomboot Boutsen op zoek gaat naar verhalen van mensen die anders in de tijd staan dan hij. 'Omdat we naar de zee stromen' bezingt drie verschillende generaties: Boutsens grootouders, die zich krom werkten voor de toekomst van hun kinderen, Boutsens eigen generatie, gebukt onder burn-out en Boutsens leerlingen, die gapend wachten tot de tijd de geschiedenisles wegtikt. 


Mr. Bateau

Jean Jacques Bateau is het Franstalig alter ego van Niels Stoomboot Boutsen. Toen hij een aantal jaren geschiedenisles gaf op een immersieschool in Wallonië, ontstond de idee om een aantal alternatieve verhalen te vertellen, die geen haven vonden binnen het toenmalige concept van Stoomboot. Het debuut kwam uit in het voorjaar van 2020. Naast originele nummers, eert Mr. Bateau ook aantal artiesten die zijn liefde voor het chanson vormden.

Zandland

Zandland is een project waarvoor Niels Stoomboot Boutsen de teksten schrijft. Het is een uit de hand gelopen onderzoek naar de plek waar de tektonische platen van de Jazz en het Nederlands aardbevingen veroorzaken. De muziek is van de hand van Marjan Van Rompay en Geert Hendrickx. De productie van de hand van Nicolas Rombouts. 

Zwarte Doos

Het derde studioalbum van Stoomboot: weg van de liefdesliedjes, gefocust op de wereld. Of toch niet: openingsnummer 'Eindelijk een lief' is het beginpunt van een reis vol rake observaties van een jonge twintiger die met het nodige sarcasme naar de wereld kijkt. Storm

Het tweede studioalbum van Stoomboot: een album vol liefdesliedjes waarin Boutsen zo eerlijk mogelijk de dingen verwoordt. Een zwaardere plaat met prachtige tekeningen van Pieter Fannes. Stoomboot

Het eerste studioalbum van Stoomboot: een album vol liefdesliedjes waarin Boutsen zich verschuilt achter humor, sarcasme en zelfrelativering. Stoomboot leverde Stoomboot een MIA-nominatie voor 'Beste Doorbraak' op. Hij verloor van Oscar & the Wolf. 


in de marge